L’Escola d’Enginyeria acull la segona edició d’UAB The Hack! en un nou format: una datató. Per conèixer més aquest esdeveniment, Canal TIC ha parlat amb Francesc Xavier Roca Marva, sotsdirector de Promoció, Comunicació i Relacions amb Entitats, però sobretot, tal com diu ell mateix, professor de la casa, catedràtic del Departament de Ciències de la Computació de l’àmbit d’enginyeria informàtica.

Xavier Roca, sotsdirector de Promoció, Comunicació i Relacions amb
Entitats amb els participants de la datató.                                     

Trobareu l’entrevista completa aquí:

Què és una datató?

Una sèrie d’empreses (o, en aquest cas, la UAB) proposen reptes que consisteixen a solucionar uns problemes, i la solució ve de l’anàlisi d’un gran volum de dades i d’informació. Per exemple, en aquesta edició tenim un repte relacionat amb l’àmbit de la docència en què donem als participants 500.000 registres i, a partir d’aquí, ells han de fer mineria de dades per intentar extreure’n conclusions i trobar la solució al problema.

Qui organitza aquesta datató?

L’organitza un col·lectiu d’estudiants reunits al voltant d’unes associacions anomenades UAB The Hack. A part de la datató, organitzen una hackató al maig.

Quin és l’objectiu principal de la datató?

L’objectiu és que els estudiants entrin en contacte amb problemes reals i desenvolupin competències com treballar en equip, focalitzar-se en una solució i passar d’una idea a una solució. Es pretén que aquestes qüestions, que van més enllà del problema, formin part de la seva formació

Quina diferència hi ha amb la primera edició?

La primera edició va ser una hackató, és a dir, el concepte de dades no hi era tan important; s’hi plantejava un problema més transversal, en què per poder trobar la solució no solament es necessitaven enginyers de dades sinó també d’altres àmbits.

Per exemple, en l’última edició, vam tenir un problema relacionat amb els Ferrocarrils de Catalunya. Es plantejava quines millores caldria fer perquè els ferrocarrils fossin més eficients. Eren aspectes més independents de les dades.

En una hackató el concepte de dades no és tan important, es planteja un problema més transversal, per al qual no solament es necessiten enginyers de dades.

Com va sorgir la idea de fer una datató a la UAB?

Les empreses volen detectar el talent en els estudiants. Són activitats que s’estan celebrant a altres universitats i empreses principalment amb aquesta idea.

Quants estudiants s’hi han inscrit aquest any?

Hem tingut 130 inscripcions, però finalment han confirmat l’assistència 115 persones.

Els estudiants són només d’enginyeria?

No, pot assistir-hi qualsevol estudiant de qualsevol universitat.

Quant dura aquesta datató?

Un dia i mig, un total de 36 hores aproximadament. Comença a les 9 h del dissabte i acaba diumenge a les 14 h.

I els participants on dormen?

Hi ha de tot: hi ha estudiants que dormen i d’altres que no. Tenim habilitats seminaris on poden descansar amb màrfegues; fins i tot, he vist participants amb matalàs inflable! (Riu.)

Quins són els premis per als guanyadors?

A banda del reconeixement, els donem un certificat de participació que poden utilitzar per al currículum. A més, cada repte té diferents premis; per exemple, Deloitte, empresa de consultoria tecnològica, ha fet un patrocini de diverses quantitats per al primer, el segon i el tercer premi. La UAB dona un premi de 75 euros a cada participant guanyador i també hi ha un premi especial de 50 euros per a cada estudiant guanyador de primer curs de grau.

Hi ha una activitat programada a les 3.30 h de la matinada anomenada Game of Survival. En què es basa?

Són activitats sorpresa de l’organització per aixecar la moral dels participants en els moments més complicats. No tinc els detalls exactes d’aquesta edició, però en altres edicions també s’havia fet i consistia en un joc de buscar una entrada a la Viquipèdia a través d’una altra en el mínim nombre de clics.

La datató té una durada de 36 hores aproximadament.

Com veieu el nivell dels participants d’enguany?

Ostres! He estat parlant amb alguns participants i els he vist molt motivats. També he vist molts estudiants de primer amb moltes ganes i il·lusió.

Alguna vegada heu participat a alguna hackató?

No, sempre hi he assistit com a mentor, com a persona que obre la ment dels estudiants per desencallar algunes situacions.

I no us agradaria participar-hi?

(Riu.) A mi ja em queda una mica lluny, però a vegades em pica el cuquet i sí que tinc ganes de tornar al temps de la universitat. A qualsevol enginyer o enginyera li encanta veure un problema i començar a pensar solucions. 

L’any que ve en tindrem una nova edició?

En principi sí. De moment, al maig segur que tindrem la hackató, a la qual convidem tota la comunitat universitària, no només de la UAB. Al cap i a la fi, són reptes en què l’important és tenir coneixements de diferents procedències per poder fer una proposta realment trencadora. 

Convidem tota la comunitat universitària a participar a la hackató que tindrà lloc el maig del 2025.

Galeria d’imatges dels estudiants

SUBSCRIVIU-VOS AL BLOG CANALTIC.UAB.CAT PER REBRE TOTES LES ACTUALITZACIONS, SEGUIU-NOS A TWITTER @TIC_UAB I A INSTAGRAM @TIC_UAB I ESCOLTEU ELS NOSTRES PÒDCAST A SPOTIFY @CANALTIC