Acomiadem aquest any amb bones notícies; la millora de la connexió Wifi a tots els campus de la UAB ja es un fet, i tot gràcies a una sèrie de mesures que s’han aplicat des de principis del 2017. L’acció principal ha estat la instal·lació d’unes noves estacions de gestió de les antenes i de canalització del tràfic de la xarxa sense fils, que tècnicament, s’anomenen controladores. Aquestes noves controladores són més especialitzades, més avançades i de més capacitat que les que donaven servei anteriorment. A aquesta actuació s’ha afegit el reforç als punts on hi havia més demanda i la substitució de les antenes més antigues per antenes noves de prestacions molt superiors. Per tant, durant l’any 2017, s’ha dut a terme un procés de renovació fins al punt d’arribar a la situació actual en què es disposa d’una xarxa homogènia més de 800 punts d’accés d’última generació que fan possible la connexió Wifi a bona part del campus.

Segons el CAS (Centre d’Assistència i Suport), una de les principals incidències pel que fa a la xarxa Wifi és que en determinats horaris no és fàcil connectar-se degut a que hi ha molts usuaris treballant simultàniament i que, a vegades, després de connectar a un lloc de la xarxa, els terminals queden bloquejats i no es pot connectar des d’un altre lloc. Amb el nou pla de millores s’està reduint notablement aquest tipus d’incidències i les dades parlen per si mateixes:

Les incidències han disminuït progressivament els darrers tres anys però realment s’aprecia un canvi notori a partir de setembre del 2017.

Tot i això, es continuarà treballant en la millora de les connexions durant 2018, ja que l’equip de govern preveu invertir per seguir millorant la Wifi en dos eixos: ampliant progressivament la cobertura fins a arribar a la majoria de les aules i adquirint noves eines per permetre una gestió més proactiva. El Servei d’Informàtica de la UAB és conscient de la importància de la tecnologia Wifi, ja que ha crescut l’ús de dispositius i d’aplicacions mòbils tant de suport a la docència i la recerca, com per l’ús personal com l’accés a Instagram o als grups de Whatsapp. Per tant, des de la UAB s’està treballant per adaptar la infraestructura de la xarxa Wifi a la demanda d’ús d’Internet actual.

No oblideu que per gaudir al màxim de les capacitats de la xarxa, us recomanem que configureu la xarxa eduroam als vostres equips i dispositius, en els espais assenyalats amb indicació de cobertura:

Per a configurar la xarxa eduroam podeu utilitzar l’assistent de configuració consultant el nostre article amb les indicacions, i en cas necessari, disposeu de documentació addicional.

A més és recomanable que els vostres equips tinguin capacitat Wifi “AC” o de 5Ghz (disponible en la majoria dels més moderns), per a saber-ne més d’aquesta característica podeu fer una ullada als següents articles:

Las diferencias entre la Frecuencia Inalámbrica de 2.4GHz y 5GHz

Wi-Fi 2.4Ghz vs Wi-Fi 5Ghz. Diferencias y cómo elegir el Wi-Fi que mejor se adapte a nuestras necesidades

Cómo elegir el mejor canal para mejorar nuestra red Wi-Fi y evitar interferencias

D’altra banda, si quan esteu al campus voleu saber l’estat de la Wifi a la vostra Facultat o Centre, podeu consultar aquesta pàgina:

https://estat-xarxa.uab.cat/wifi/