En algunes universitats i institucions espanyoles s’han donat casos de ciberatacs, des de la Direcció TIC volem impulsar la campanya que vam començar el curs passat amb la col·laboració d’Internet Segura sobre ciberseguretat. Aquí et deixem un recull de recomanacions que pots seguir per protegir millor els teus comptes.

Protegeix els teus comptes amb el doble factor d’autenticació:

El doble factor d’autenticació és una mesura de seguretat extra, que t’ajuda a identificar-te mitjançant 2 mecanismes completament diferents, una contrasenya i un altre sistema complementari com un codi a una aplicació o un SMS. Aquest sistema permet corroborar de forma més segura que realment ets tu qui està intentant entrar al compte.

Sempre es recomana que els 2 factors siguin diferents, per exemple, “alguna cosa que saps” (una contrasenya normal) amb “alguna cosa que tens” (com una targeta de coordenades o un codi en forma de SMS) o amb “alguna cosa que ets” (el rostre de la cara o l’empremta dactilar).

Aquest sistema no t’assegura al 100%  no sofrir un ciberatac, però sí de reduir-ne molt les possibilitats. Molts serveis com Google, Twitter, LinkedIn o diferents bancs, ja l’utilitzen.

Per què és tan important diferenciar contrasenyes personals de professionals?

Vivim en una societat informatitzada on totes les nostres dades estan en el “núvol” i hem de tenir molta cura amb les contrasenyes que utilitzem en els nostres comptes.

És important diferenciar les contrasenyes, ja que si aconsegueixen entrar en els teus comptes personals, no ho podran fer en els professionals.

Segueix aquests consells per fer les teves contrasenyes més segures:

  • Utilitza un gestor de contrasenyes, així t’estalviaràs de tenir-les apuntades en un paper i poder-les perdre.
  • Utilitza generadors de contrasenyes aleatòries, que no tinguin a veure amb res que coneguis.
  • Utilitza frases llargues, canvia i treu lletres per fer-la més segura. També pots utilitzar signes de puntuació en alguns casos.
  • Comprova regularment que les teves contrasenyes no han estat compromeses, Have I been Pwned ofereix aquest servei gratuïtament.

Controla la teva presència a la xarxa:

Quan et registres per primer cop en una pàgina web o a una APP,  fas una compra en línia, et crees un correu-e, etc.,  és important revisar la configuració de privacitat i seguretat del servei, ja que pots estar donant accés a totes les teves dades personals i quedar exposat a un ús fraudulent de les mateixes. Has de tenir especial cura i control a qui dones accés a les teves fotografies, vídeos, càmera o targeta de crèdit personal.

Al nostre CSIRT (Centre de resposta a incidents de seguretat) trobaràs més informació sobre mesures de seguretat bàsiques.