Espai d'informacions i difusió
de les TIC a la Comunitat UAB

Comunitat, Notícies

Ordinadors gestionats: usos personals, compartits i públics

En el nou paradigma establert per als ordinadors gestionats de la Universitat, que vetlla per mantenir un nivell d’actualització permanent de maquinari i programari, i una configuració correcta en un entorn que ha de garantir els estàndards de funcionament i seguretat màxims possibles, sorgeixen necessitats d’ús compartit i públic que cal tenir en compte. Aquestes casuístiques, però, es consideren una excepció i cal que estiguin ben justificades. Per això, cal que tingueu clares les  qüestions següents.

Què vol dir ser responsable d’un ordinador gestionat?

Als ordinadors gestionats la primera persona que hi entra després de fer-ne la reinstal·lació és la responsable de l’ordinador. Això vol dir que és l’única persona que pot fer determinades accions a l’ordinador, com ara:

  1. Reinstal·lar-lo per solucionar alguna incidència tècnica o per assignar-lo a una altra persona responsable. Recordeu que els ordinadors assignats a personal permanent amb càrrec a pressupost central no s’han d’assignar a una altra persona. Teniu tots els detalls al Manual d’ús dels ordinadors del personal permanent de la UAB, concretament a la pregunta «Com a personal permanent, puc compartir el meu ordinador personal?».
  2. Instal·lar-hi aplicacions disponibles al portal d’empresa.
  3. Obtenir la clau de BitLocker, que l’ordinador us pot demanar en determinades ocasions. Als ordinadors gestionats, el disc està encriptat amb el sistema BitLocker perquè, en cas de robatori o pèrdua, no es pugui accedir a la informació emmagatzemada al disc. Aquesta clau només la pot aconseguir la persona responsable (veieu Obtenir la clau de BitLocker).

A l’hora d’assignar al personal permanent un portàtil a càrrec de pressupost central, es tenen en compte tots els ordinadors dels quals és responsable la persona. Només se li assignarà un portàtil quan cap dels ordinadors de què és responsable sigui prou nou. Per això, si sou responsables d’ordinadors que utilitzen altres persones, heu de canviar la persona responsable posant la que realment l’utilitza. Ho podeu fer vosaltres reinstal·lant l’ordinador seguint aquestes instruccions. Per descomptat, cal que aviseu la persona o persones que treballin amb l’ordinador que reinstal·lareu.

Com compartir un ordinador?

Si sou responsables d’un ordinador que fa servir un conjunt acotat de persones, com ara els dels SLiPI, els de les finestretes d’atenció al públic o els d’alguns grups de recerca, heu de configurar l’ordinador com a compartit.

Els ordinadors compartits no es tenen en compte a l’hora d’assignar portàtils amb càrrec a pressupost central, i permeten a un conjunt d’usuaris fer el mateix que l’usuari responsable.

👉🏿  Podeu demanar que un ordinador es configuri com a compartit enviant un correu a CAS@uab.cat amb el número de sèrie de l’ordinador.

Com posar un ordinador a l’abast de qualsevol persona?

Aquesta configuració és la indicada per a les aules convencionals (no informatitzades), per a les sales de reunions i per a punts públics, com ara els que hi ha a les biblioteques.

Els ordinadors públics permeten l’accés a totes les persones que tenen NIU i també a qualsevol altra amb l’usuari convidat. Cal tenir en compte que:

  1. Les persones no són administradores de l’ordinador i per tant no poden canviar-ne cap configuració i només poden instal·lar-hi les aplicacions des del portal d’empresa i des de l’aplicació Microsoft Store    que hi ha a Windows.
  2. Les dades que pugui deixar qualsevol usuari als ordinadors públics no les podrà veure una altra persona. Això passa fins i tot amb l’usuari convidat.
  3. Les dades dels usuaris que entrin a l’ordinador amb el seu NIU només es conserven durant 15 dies, i les dels que hi entrin amb l’usuari convidat no es conserven.

Els ordinadors públics tenen una persona responsable, que és l’única que pot fer canvis a la configuració. Els ordinadors públics no es tenen en compte a l’hora d’assignar portàtils amb càrrec a pressupost central.

👉🏿 Podeu demanar que un ordinador es configuri com a públic emplenant aquest formulari del portal de peticions de la DTIC.

 

Doneu-nos la vostra opinió sobre l’article i, si l’heu trobat interessant, compartiu-lo! Si hi feu un comentari podeu guanyar una de les memòries USB que sortejarem.

SUBSCRIVIU-VOS AL BLOG CANALTIC.UAB.CAT PER REBRE TOTES LES ACTUALITZACIONS I SEGUIU-NOS A TWITTER @TIC_UAB I A INSTAGRAM @TIC_UAB!

 

  1. Loli Parejo Serrano

    Ha sido muy útil, pues me he enterado que de 1 día de inactividad en el modelo publico, se pasa a 15 días.

Respon