Escolta l’article    

L’ús continuat de dispositius digitals per a les TIC comporta uns certs riscos ergonòmics dels quals a vegades no ens adonem. L’ergonomia és la disciplina que estudia com adaptar l’entorn de treball a les nostres característiques i necessitats per reforçar el confort. A continuació us deixem una sèrie de consells pràctics sobre l’ús dels equips digitals, però recordeu que per al treball d’oficina també cal tenir en compte l’ergonomia del lloc de treball. 

Pantalla

 • Situeu la pantalla a una distància dels ulls d’entre 40 i 75 cm, i a una alçària en què la part superior quedi situada la línia de visió horitzontal de l’usuari. Per evitar postures forçades del coll col·loqueu-vos frontalment davant de l’ordinador.
 • Reguleu l’orientació, la inclinació, la brillantor, el color i el contrast de la pantalla, perquè s’adapti a les vostres característiques.
 • La pantalla no ha de tenir reflexos ni fer pampallugues. S’ha d’evitar situar-la a prop de punts de llum.

Teclat

 • Ha de ser inclinable i independent de la pantalla. Els canells han de quedar rectes i relaxats a sobre del teclat. Si cal, reguleu l’alçada del teclat fent ús de les pestanyes o potes del darrere.
 • Hi ha d’haver un espai entre la vora del teclat i la taula d’uns 10 cm, com a mínim, per poder recolzar-hi els canells mentre s’utilitza el teclat.

Ratolí

 • S’ha de poder moure amb facilitat dins l’àrea de treball.
 • S’ha de poder agafar i accionar-ne els botons de manera còmoda i recolzant el canell sobre la taula, per tal de facilitar la linealitat entre la mà i l’avantbraç. També es poden buscar altres tipus de ratolí més ergonòmics com per exemple els ratolins verticals.
 • Si es fa un ús intensiu del ratolí, es recomana aprendre a fer-lo anar amb les dues mans, per poder alternar la mà. En el moment de fer el canvi de mà, cal reconfigurar-ne els botons d’accionament.

Ordinador portàtil

 • Incorporeu-hi un teclat i un ratolí independents.
 • Col·loqueu l’equip portàtil sobre una taula de treball, com si es tractés d’una pantalla tradicional, amb prou espai per recolzar els canells mentre s’utilitza el teclat, i incorporeu-hi, si cal, un element estructural addicional que permeti ajustar l’alçària de la pantalla a les vostres característiques.

Dispositius mòbils

 • Situeu el dispositiu a una distància d’entre 30 i 35 cm i ajusteu-lo a una il·luminació que us resulti còmoda. Mantingueu una postura del coll tan neutra com sigui possible, eviteu posicions forçades de flexió i mantingueu les espatlles relaxades.
 • Intenteu no utilitzar el mòbil a les fosques. Podeu activar el filtre de llum blava o el de comoditat ocular, i ajustar la mida de la lletra per no haver de forçar la vista més del compte. 
 • Alterneu l’ús d’una mà i de totes dues en fer servir el teclat i deixeu descansar els dits.
 • No feu ús del mòbil de manera continuada durant llargs períodes de temps per evitar la sobrecàrrega muscular i cervical.

 

Es recomana fer descansos freqüents per fer exercicis físics posturals i aixercar-se de tant en tant. Són més eficaces les pauses curtes (d’entre 5 i 8 minuts) i freqüents (cada 60-90 minuts), sempre acompanyades d’estiraments, que les pauses llargues i més espaiades.

ordinador_009

Podeu fer un seguit d’exercicis de relaxació molt senzills, que es poden dur a terme fins i tot al mateix lloc de treball.

 

 

Trobareu informació addicional a:

Teletreball i la prevenció de riscos laborals – Treball Gencat

Riscos a l’oficina: afecta el treball a la meva salut? – Prevenció i riscos laborals UAB

SUBSCRIVIU-VOS AL BLOG CANALTIC.UAB.CAT PER REBRE TOTES LES ACTUALITZACIONS I SEGUIU-NOS A TWITTER @TIC_UAB I A INSTAGRAM @TIC_UAB!