Article obsolet

Aquí trobareu la informació actualitzada en el manual d’ús dels ordinadors del personal permanent de la UAB 

Què vol dir equip gestionat?

És un terme per indicar que l’ordinador inclou un conjunt d’eines corporatives que ajuden que tingui un bon funcionament, i que l’acompanyen durant tot el seu cicle de vida, des de la instal·lació fins a la baixa efectiva.

Quins avantatges té un ordinador personal gestionat?

Les actualitzacions del sistema operatiu i del programari bàsic són automàtiques. Les eines de seguretat són molt completes i estan coordinades amb mesures de reparació i defensa de tota la UAB 

El teu compte i les teves dades estan més segures perquè hi ha accions automàtiques de protecció si es detecta qualsevol compromís en les credencials o en l’accés a les dades. 

Moltes configuracions que necessiten atenció perquè poden representar un risc les han revisat i dissenyat els nostres tècnics. Les millores i els canvis necessaris es fan de manera automàtica al llarg de la vida útil de l’ordinador, sense interrompre’n l’ús. 

En resum, cal que dediquis molt menys temps a tenir l’ordinador a punt, es redueix el nombre d’incidències degudes al funcionament de l’ordinador i, quan n’hi hagi, les solucionarem més de pressa. 

Quan rebré l’ordinador estàndard d’ús personal?

Quan l’ordinador que fas servir ara esdevingui obsolet; és a dir, quan tingui més de 6 anys d’antiguitat.

L’ordinador estàndard d’ús personal, el pot fer servir més d’una persona?

Sí. Als ordinadors estàndard hi poden accedir amb el seu NIU personal altres usuaris de la UAB, però de manera excepcional i transitòria, atès que és una eina de treball assignada a una sola persona.  

La UAB ha proposat que tu siguis l’usuari principal i l’administrador de la màquina. És important que el teu ordinador sigui l’eina amb la qual gestionis els teus processos de docència, recerca o gestió tant al campus com en mobilitat o al teu domicili. 

El sistema operatiu Windows permet que en faci ús més d’una persona, i aquesta possibilitat segueix ben disponible. 

Els ordinadors gestionats que no són l’estàndard d’ús personal, els poden fer servir més d’una persona?

Sí. I per facilitar-ho més, aquests ordinadors es poden configurar perquè un conjunt limitat de persones hi puguin accedir sent administradores de l’equip. Això vol dir que qualsevol de les persones que hi accedeixin pot canviar alguna configuració de l’ordinador (per exemple, instal·lar-hi programes). 

Configurar l’ordinador d’aquesta manera és especialment recomanable per als ordinadors dels SLiPIper als de finestreta i per als del taulell de préstec de les biblioteques. 

Per fer-ho, properament s’habilitarà un formulari de petició. 

Què inclou el finançament de l’ordinador estàndard?

Inclou un portàtil amb prou potència i memòria per la majoria de casos, la base d’extensió si és necessari, totes les llicències de programari bàsic i la seva actualització, i la renovació del maquinari al cap de 6 anys. 

No inclou el ratolí ni el teclat perquè tenen un cost baix i són difícils de compartir per qüestions d’higiene. Tampoc inclou el monitor addicional, si fos necessari, perquè té una durabilitat superior a la de l’equipament. 

Puc tenir assignat més d’un ordinador?

Sí. Però cal tenir en compte que el finançament centralitzat només és per a un ordinador per persona treballadora, i aquest ha de ser l’estàndard.  

La resta d’ordinadors al teu càrrec poden ser d’altres models amb característiques diferencials orientades a l’ús específic que necessites. 

En el cas del PAS cal que aquesta necessitat addicional estigui avalada pel Servei d’Informàtica i quan les necessitats funcionals ho requereixin.

Puc cedir el meu ordinador estàndard a un altre usuari de la Universitat?

No. Els objectius de digitalització de la Universitat demanen que siguis tu qui faci servir aquesta eina.

Qui és responsable dels ordinadors gestionats d’espais comuns?

Els ordinadors d’espais comuns de gestió centralitzada tenen un NIU d’administrador, que pot ser el de l’usuari habitual o el del responsable de l’àmbit. La persona amb aquest NIU pren la responsabilitat, per exemple, d’instal·lar nou programari i d’atendre els processos de renovació o manteniment que calguin. 

Puc afegir un ordinador no homologat al parc d’ordinadors gestionats?

Els ordinadors no homologats poden tenir problemes de gestió, suport de controladors, actualitzacions, etc. És per això que només podem garantir el suport d’ordinadors homologats. 

Dit això, treballarem per afegir-los al sistema de gestió centralitzada quan sigui possible, amb el benentès que qui adquireixi aquests equips ha de disposar de mitjans per tasques específiques no homologades, com ara reinstal·lacions, reparacions, etc. 

Si vols gaudir dels avantatges del sistema d’ordinadors gestionats, tot i que el finançament no sigui centralitzat, la tecnologia que fem servir està disponible per a moltes marques i models i es podria aplicar al teu cas. Haurem de garantir les condicions tècniques i habilitar les llicències de programari que ho facin possible.

Al meu àmbit necessitem altres ordinadors. Com ho hem de fer?

Els ordinadors que tenen usos diferents del personal, com ara donar servei a un aparell científic, treballar en grup o donar suport a becaris, càlcul intensiu, disseny gràfic, etc., es poden adquirir sense cap canvi en el sistema de compra que s’ha fet servir fins ara.  

Si el model és homologat hi afegirem la funció d’ordinador gestionat. Si necessites un model diferent se segueix el mateix procediment que fins ara. 

Tots els detalls de l’adquisició els pots consultar a la Normativa de compres.

Com es fa la renovació del meu ordinador?

El teu ordinador estàndard es renova automàticament al cap de 6 anys. Per a la resta d’ordinadors gestionats podem preveure els problemes d’obsolescència amb força antelació perquè puguis planificar-ne la renovació. 

Què he de fer quan em lliurin el meu ordinador estàndard nou?

Retirem el vell, que està obsolet i del qual cal que extreguis prèviament les dades i arxius que necessitis mantenir. Fem la instal·lació del nou, gairebé automàtica, sense la intervenció de cap persona. És molt important que hi siguis present quan set demanin les credencials, que et convertiran en l’administrador de la màquina. La resta del procés no necessita supervisió. Tot el procés d’instal·lació dura menys d’una hora. 

Puc seguir fent servir els ordinadors que ja tenia?

Cal que tots els ordinadors Windows de la UAB siguin reinstal·lats amb Windows10 versió 21H1 o posterior, i cal mantenir-los actualitzats incorporant-los al sistema de gestió centralitzada. 

El procés de reinstal·lació és gairebé automàtic, sense intervenció de cap persona. És molt important que hi siguis present quan set demanin les credencials, que et convertiran en l’administrador de la màquina. La resta del procés no necessita supervisió. Tot el procés d’instal·lació dura menys d’una hora. 

Tots els altres sistemes operatius també s’han de mantenir actualitzats en una versió amb suport actiu (per exemple, a data de febrer de 2022, MacOS 10.15 Catalina o superior, o Ubuntu 18.04 LTS o superior). 

Tots els ordinadors de la UAB s’han de renovar o retirar abans que arribin a ser funcionalment obsolets també per raons de seguretat. 

Què passa si l’únic equip que faig servir és no-recomanat?

Si l’únic ordinador que fas servir és no recomanat (Macs inclosos), pots acollir-te a la possibilitat de substituir-lo per un ordinador estàndard encara que tingui menys de 6 anys. Es tracta d’una mesura excepcional per millorar la seguretat informàtica de la UAB. Cal que lliuris l’ordinador no recomanat. 

Què passa si tinc més d’un ordinador?

Només un dels ordinadors s’incorpora al circuit de renovació automàtica amb càrrec al pressupost central. La resta els has de renovar amb pressupost descentralitzat o retirar quan esdevinguin obsolets. 

Si un dels que fas servir és un portàtil, aquest és el que s’incorpora al circuit de renovació automàtica. Si no, s’hi incorpora el més nou dels ordinadors de sobretaula de què disposis. Igual que vam fer amb les campanyes Renovi, lordinador que cal substituir ha d’estar funcionant. 

Tots els ordinadors obsolets s’han de retirar per garantir la seguretat de la xarxa del campus. 

Puc fer modificacions o reinstal·lar l’ordinador estàndard amb altres sistemes operatius?

No. Els ordinadors estàndard s’han de mantenir amb el sistema operatiu i les eines de gestió, antivirus, tallafocs, etc., tal com s’han lliurat. L’usuari té el compromís de no fer cap canvi significatiu que impossibiliti la gestió centralitzada, més enllà d’instal·lar-hi el programari necessari per a la seva feina a la Universitat. 

Puc mantenir un dels ordinadors antics sense reinstal·lar?

No. Cal que tots els ordinadors de la UAB es reinstal·lin o es retirin. Els ordinadors sense reinstal·lar representen un problema de seguretat significatiu. 

A qui va adreçada la proposta de dotació d’un ordinador estàndard finançat per la DTIC?

Al PDI i PAS permanents. 

Quines categories de PDI són permanents?

Agregats contractats doctors
Agregats interins
Catedràtics d’universitat
Catedràtics contractats doctors
Catedràtics d’escola universitària
Directors de recerca
Investigadors ordinaris
Investigadors postdoctorals indefinits
Professors col·laboradors permanents
Professors titulars d’escola universitària
Professors titulars d’universitat
Professors lectors / ajudants doctors
Professors laborals estrangers
Titulars d’universitat interins

I els ordinadors per al personal no permanent?

Els ordinadors del personal no permanent s’han de finançar mitjançant un centre de cost s’han d’assignar a la unitat a la qual estiguin adscrits o al projecte en el qual treballin, segons el cas. 

Qui finança els ordinadors del personal de capítol VI?

Tal com s’indica a https://www.uab.cat/doc/criteris_adquisicio_assignacio_PC, els ordinadors del personal de Capítol VI, indefinit o temporal, s’han de finançar amb càrrec al projecte amb què han estat contractats.