Espai d'informacions i difusió
de les TIC a la Comunitat UAB

Comunitat, Serveis

Mesures preventives i d’actuació en cas de robatori d’equips gestionats

Escolta l’article:

La Universitat Autònoma de Barcelona assigna progressivament un ordinador portàtil al personal permanent. Aquests equips són susceptibles de ser robats.

Per aquest motiu, l’Autònoma ha subscrit una assegurança i us dona una sèrie de recomanacions a seguir per evitar el robatori i saber què cal fer en cas que es produeixi. Tot seguit, trobareu les respostes a les inquietuds més habituals que us poden sorgir.

Com a membre del personal de l’Autònoma disposo d’un ordinador portàtil per treballar i em preocupa que me’l puguin prendre…

Què haig de fer per evitar possibles robatoris o furts? 

Dins de la UAB, el Servei de Seguretat i Vigilància de la Universitat recomana seguir un conjunt de mesures per a la prevenció de robatoris i furts d’equips informàtics:

  1. Si us trobeu en llocs poc controlats o molt concorreguts cal prestar especial atenció a les pertinences personals, com ara bosses o dispositius electrònics. 
  2. Sempre que sortiu del despatx o sala on hi hagi l’ordinador, cal tancar amb clau o guardar l’ordinador en un calaix tancat amb clau.  
  3. Podeu protegir el vostre equip amb elements físics (cadenats de tipus Kensington…) que impedeixin o compliquin la feina dels lladres. 

En cas de sostracció de l’equip, haver seguit les mesures 2 i 3 pot marcar la diferència entre un furt i un robatori.

Puc endur-me l’ordinador fora de la Universitat?

És recomanable que l’equip només surti de la Universitat atenent a la naturalesa de l’activitat laboral: assistència a congressos, treball de camp o teletreball.

Fora de la UAB aneu amb compte de no deixar mai l’ordinador dins del cotxe. Si ho heu de fer, es recomana que apagueu el dispositiu o el poseu en mode avió, ja que cada cop més els lladres tenen escàners de Bluetooth que detecten on hi ha dispositius propers. Més informació a Riscos de deixar el portàtil al maleter del cotxe. 

Com puc evitar perdre la informació que tinc a l’equip? 

Heu de treballar amb les dades al núvol sincronitzades amb les dades en local. Els equips gestionats estan configurats perquè l’escriptori i la carpeta Els meus documents se sincronitzin automàticament.

Tot i que he seguit les recomanacions m’han robat l’equip gestionat…

Què he de fer?

En primer lloc, cal que contacteu amb el CAS (extensió 2100 o cas@uab.cat) per obtenir les dades de l’equip i, després heu de fer la denúncia del robatori als Mossos d’Esquadra i finalment omplir el formulari corresponent. Podeu trobar més informació al Manual d’ús dels ordinadors del personal permanent de la UAB

Queden compromeses les dades que hi tenia? 

En cas que us robin l’ordinador, sempre que els lladres no tinguin també el vostre NIU i contrasenya o el PIN de Windows Hello per entrar a l’ordinador, no us hauríeu de preocupar per les dades que hi teniu, ja que tots els discs estan xifrats amb Bitlocker.  

Qui es fa càrrec del cost del nou equip?

La UAB compta amb una assegurança que només cobreix el robatori de l’equip portàtil dins de la Universitat, però el furt, és a dir, la sostracció de l’equipament sense força, tot i que succeeixi dins de les instal·lacions de la UAB, no queda cobert.

Fora de la Universitat no estan coberts ni els robatoris ni els furts que es produeixin.

En cas que l’assegurança no cobreixi el cost del nou ordinador, aquest anirà a càrrec del centre al qual pertanyi la persona administradora de la màquina.

Com obtindré un nou equip?

El nou equip us el proporcionarà la DTIC després que hagueu fet el traspàs de pressupost. Provisionalment, si escau, se us facilitarà un equip de la Universitat en préstec.

Trobareu informació addicional a:

SUBSCRIVIU-VOS AL BLOG CANALTIC.UAB.CAT PER REBRE TOTES LES ACTUALITZACIONS I SEGUIU-NOS A TWITTER @TIC_UAB I A INSTAGRAM @TIC_UAB!
  1. Tomàs Fabregat Angles

    Hola,
    gràcies per l’article, molt clar. Només comentar-vos que la versió en àudio se sent bastant malament, molt fluixa i amb un remor de fons.

    Gràcies

  2. Administrador CanalTIC

    Benvolgut Tomàs,
    Gràcies pel teu comentari. Hem millorat la gravació perquè s’escolti millor.
    Salutacions.

Respon